top of page

Sarajevo Innovation Week

Dec 8, 2023

Hackathon

U petak je na SSST-u organizovan hakaton koji je zvanično završio projekat Sarajevo Innovation Week, gdje su studenti predstavili svoja konceptualna rješenja i mobilne aplikacije na kojima su radili pet dana, a koje poboljšavaju sistem u vezi s rakom dojke.


Svi studenti su imali pet minuta da predstave svoju aplikaciju, a žiri je imao veoma težak zadatak jer su morali izabrati samo jedan tim, pri čemu su timovi ocjenjivani u oblastima preduzetništva, medicine i tehnologije.


Timovi su se takmičili u stvaranju aplikacija koje pružaju podršku u prepoznavanju ranih simptoma, praćenju terapije i poboljšanju komunikacije između pacijenata, doktora i stručnjaka. Ove inovativne solucije otvaraju nova vrata u borbi protiv raka dojke.


Tim koji je osvojio najviše bodova u svim oblastima su studenti koji su kreirali aplikaciju pod nazivom #breastfriends. Ova aplikacija je ponudila inovativna rješenja, čak i kad je u pitanju preduzetništvo, pokazavši se kao održiv projekat.


Čestitke studentima, želimo da ova aplikacija stvarno promijeni svijet i pomogne ljudima koji se bore protiv raka dojke.


Događaj se odvijao unutar uglednog Partner Framework-a Hub-a, koji čine SSST, VERLAB, IMBiH i ISBIH. Ova saradnička alijansa integriše izuzetnu istraživačku ekspertizu, ključnu u svakoj fazi procesa digitalizacije. Osnivanje DIH its4Health, kao dio projekta EU4DigitalSME, finansiranog zajedno od strane EU i BMZ, implementiranog od strane GIZ-a u Bosni i Hercegovini, ima za cilj značajno doprinijeti ekosistemu digitalizacije, automatizacije i inovacija za mala i srednja preduzeća u regionu.bottom of page