top of page

Sarajevo Innovation Week

Dec 4, 2023

Upotreba inovativne tehnologije u otkrivanju i liječenju raka dojke

Vodeće ličnosti u zdravstvu i tehnologiji okupile su se tokom Sarajevo Innovation Week-a kako bi razgovarale o revolucionarnom napretku u liječenju raka dojke. U ponedjeljak, 4. decembra 2023. godine, Sarajevska škola nauke i tehnologije bila je domaćin simpozija, koji je profesionalcima pružio važnu priliku za razmjenu znanja i inovacija.


Konferencija je poslužila kao prilika za razna gledišta i podstakla saradnju studenata sa drugih odsjeka. Usklađeni u nastojanju da poboljšaju brigu o pacijentima s rakom dojke, istraživali su stratešku primjenu naprednih tehnologija. Cilj ovog interdisciplinarnog razgovora bio je da se popune praznine i uspostavi okruženje za zajedničko učenje.


Uvodnu riječ održala je profesorica Belma Ramić-Brkić, koordinatorica DIH its4Health. Nakon toga, Dr. med. Enis Hasanović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo i dr. med. Prisutnima se obratio I Anes Jogunčić, predstavnik Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.


Nakon početnog segmenta programa uslijedila je panel diskusija o upotrebi inovativne tehnologije u otkrivanju i liječenju raka dojke. Modertorica je bila prof. dr. Aida Hajdarpašić sa Univerziteta SSST, a učesnici su bili prof. dr. Aida Pilav, Faik Ćatibušić i doc. dr. Faruk Skenederi iz Poliklinike UniMed.


Dr. Lejla Hadžikadić-Gušić, iz Levine Cancer Carolinas Health Care System, pridružila nam se online kako bi podijelila uvid u pristupe liječenju raka dojke.


Prvi dan je zaključen predavanjem Nele Hasić, osnivačice i izvršne direktorice Think Pink – Zajedno smo jedno. Govorila je o društvenoj i korporativnoj odgovornosti, kao I o podršci viših nivoa vlasti.


Završni govor održao je Edis Arifagić - SSST, ističući da su studenti ključni u promjeni svijesti, donošenju odluka i oblikovanju budućnosti.


Gledajući unaprijed, simpozijum služi kao uvod u jednonedeljni Hakaton, na kojem će studenti intenzivno sarađivati na inovativnim rješenjima za otkrivanje i liječenje raka dojke. Ovaj događaj naglašava važnost praktičnog iskustva i saradnje u rješavanju izazova u njezi raka dojke.


Događaj je održan u okviru cijenjenog partnerskog okvira Hub-a, koji čine SSST, VERLAB, IMBiH i ISBIH. Ovaj zajednički savez integriše izuzetnu istraživačku ekspertizu, ključnu u svakoj fazi procesa digitalizacije. Uspostavljanje DIH its4Health, kao dio projekta EU4DigitalSME, koji zajednički finansiraju EU i BMZ, a implementira GIZ u Bosni i Hercegovini, ima za cilj značajno doprinijeti ekosistemu digitalizacije, automatizacije i inovacija za mala i srednja preduzeća u regija.

bottom of page