top of page

HealIT Konferencija

Dec 21, 2023

Navigacija budućnosti medicine uz pomoć tehnologije i suradnje.

"Heal IT" konferencija, koju je organizovala ASA Medicinski institut 21. decembra 2023. godine, bila je izuzetan uspjeh, pružajući sveobuhvatno istraživanje izazova i napretka u digitalizaciji zdravstvenog sektora. Daria Ler, direktorica ASA instituta, postavila je ton konferenciji angažiranim uvodnim govorom, ističući značaj prihvatanja digitalnih rješenja u zdravstvu. Njeno vodstvo i vizija odigrali su ključnu ulogu u organizaciji događaja koji se bavio ključnim pitanjima i poticao suradnju među dionicima.


Prvi panel, na kojem su sudjelovali Rasim Jusufović (ASA Medical), Amna Popovac (Dedalus), Muris Čeljo (CEO, Kodeks) i Mirad Maglić (Country Representative, Microsoft BiH), pružio je dublji uvid u izazove digitalizacije zdravstvenog sektora. Različite perspektive ovih govornika ne samo da su istakle kompleksnosti već su i pružile praktične uvide u prevazilaženje prepreka. Ovaj panel značajno je doprinio boljem razumijevanju digitalnog pejzaža u zdravstvu.


Drugi panel, moderiran od strane Dr. Aide Hajdarpašić, okupio je ugledne ličnosti poput Dr. Enisa Hasanovića (Ministar zdravstva, Sarajevo kanton), Doc. Dr. Azura Tulumanovića (Šef odjela za ginekologiju i član uprave ASA Bolnice), Dr. Belme Ramović-Brkić (Dekan, Fakultet računarskih nauka, SSST Univerzitet, i koordinator "its4Health" Digitalnog inovacionog centra) i Predstavnika Ljekarske komore Sarajevskog kantona, Dr. Aldine Divanović. Njihove diskusije ne samo da su istražile važnost razvoja digitalnih vještina već su i istakle potrebu za zajedničkim naporima kako bi se uspješno transformiralo zdravstvo putem digitalizacije.


"Heal IT" konferencija nije samo adresirala ključna pitanja digitalizacije zdravstvenog sektora, već je i podstakla suradničko okruženje okupljajući ključne dionike. Višedimenzionalne diskusije, informativni paneli i ažuriranja od partnerskih projektnih partnera zajedno su činili događaj značajnim korakom u napredovanju digitalne transformacije zdravstva u regiji. Konferencija je nedvojbeno poslužila kao platforma za razmjenu znanja, umrežavanje i postavljanje temelja za buduće inovacije u oblasti.


Događaj se odvijao unutar uglednog Partner Framework-a Huba, u kojem su sudjelovali SSST, VERLAB, IMBiH i ISBIH. Ova suradnička alijansa integrira izuzetnu istraživačku stručnost ključnu u svakoj fazi digitalizacije. Ustanovljavanje DIH its4Health, kao dijela EU4DigitalSME projekta, koji zajednički finansiraju EU i BMZ, a provodi GIZ u Bosni i Hercegovini, ima za cilj značajno doprinijeti ekosustavu digitalizacije, automatizacije i inovacija za mala i srednja preduzeća u regiji.bottom of page