top of page

Inovacije u neurološkim terapijama: Ottobock-ovo odijelo Exopuls Mollii

Nov 28, 2023

Inovativna tehnologija za poboljšanje pokretljivosti, držanja i kvalitete života kod osoba s neurološkim poremećajima

Univerzitet SSST je 28. novembra bio domaćin predavanja na kojem je kompanija Ottobock u saradnji sa partnerskim udruženjem Šentis iz Sarajeva, predstavila revolucionarno Exopuls Mollii odijelo. Kristoffer Birkedahl, predstavnik Ottobock kompanije, objasnio je tehnologiju koja stoji iza efikasnosti odijela, pokazujući njegove prednosti za pojedince koji imaju problema sa neurološkim sistemom i poremećajima istih.


Exopuls Mollii odijelo daje mogućnost kontrole simptoma spastičnosti – iscrpljujućeg poremećaja kretanja, koji je uobičajen kod osoba sa cerebralnom paralizom, multipla sklerozom, osoba koje su pretrpjele moždane udare, te osoba sa drugim neurološkim stanjima.


Predavanje je pružilo sveobuhvatno istraživanje primjene odijela i bezbroj prednosti, dok je Birkedahl vješto razjasnio snažno djelovanje odijela u poboljšanju mišićne pokretljivosti, držanja, pokreta i cjelokupnoe kvalitete života. Odijelo se sastoji od pantalona, jakne i odvojive kontrolne jedinice, izrađenih od udobnih, prozračnih, perivih sintetičkih materijala, dok koristi inovativne električne signale za siguran i reverzibilan tretman.


Nošenjem terapijskog odijela djeluje se na: smanjenu spastičnost, povećanu efikasnost pokreta, poboljšano držanje, ublažavanje bolova, poboljšanu ravnotežu, smanjeni umor i poboljšano spavanje. Tretman nošenja odijela traje sat vremena u razmacima od jednog dana do poboljšanja stanja pacijenta.


Organizaciju ovog predavanja omogućio je projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“, finansiran od strane Evropske Unije i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju Savezne Republike Njemačke, a implementiran od Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Projekat ima za cilj povećanje kapaciteta Bosne i Hercegovine za podršku razvoja privatnog sektora kroz inovacije i digitalizaciju.

bottom of page