top of page

MEDICON & CMBEBIH 2023: Umrežavanje i predstavljanje its4Health

Sep 14, 2023

Panel "Meet the DIHs and eDIH": Iskustva i Vizije Razvoja

Sarajevo je u septembru 2023. godine bilo domaćin izuzetnog međunardnog događaja dvije naučne konferencije. Riječ je o Međunarodnoj konferenciji o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH'23) i Mediteranskoj konferenciji o medicinskom i biološkom inžinjeringu i računarstvu (MEDICON'23). Okupivši preko 300 učesnika iz više od 40 različitih zemalja, ove konferencije su postale platforma za razmjenu i raspravu o širokom spektru znanstvenih i tehnoloških rješenja, te inovacija u području medicinskog i biološkog inženjeringa.


U sklopu programa konferencije značajno mjesto pripalo je promociji digitalnog inovacijskog hub-a its4Health. Its4Health je jedan od četiri digitalna inovacijska huba podržanih putem projekta EU4DigitalSME, koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), i usmjeren je na uspostavljanje i podršku razvoju digitalnih inovacijskih hub-ova (DIH) u Bosni i Hercegovini. Projekat implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).


U sklopu panela pod nazivom "Meet the DIHs and eDIH", svoja iskustva i viziju razvoja digitalnog inovacijskog huba u Bosni i Hercegovini dali su evropski digitalni inovacijski hub SmartHealth eDIH iz Grčke čiji predstavnik je bio Georgios Drosato, Athena Research Centar. Još jedan od govornika bio je i predstavnik Europskog instituta za inovacije i tehnologiju - EIT Health Zsolt Bubori. U ime its4Health hub-a govorila je Dr. Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Verlab Instituta. Ovaj panel pružio je priliku učesnicima MEDICON’23 &CMBEBIH’23 konferencije da istraže mogućnosti saradnje s digitalnim inovacijskim hubovima iz Bosne i Hercegovine, a predstavnicima hub-ova da ojačaju svoju suradnju s EIT Health.

bottom of page