top of page

Obuka o ISO 15189

Dec 19, 2023

Obuka o ISO 15189 organizovana od strane partnera its4Health projekta Institut za Standardizaciju Bosne I Hercegovine.

U Kliničkom Centru Univerziteta u Sarajevu 19. decembra održana je obuka o ISO 15189 koju je organizovao partner its4Health projekta, Institut za Standardizaciju Bosne I Hercegovine. Ovaj događaj označio je značajan korak naprijed u razumijevanju i primjeni međunarodnih standarda u medicinskim laboratorijima. Gosti, uključujući stručnjake iz različitih sektora zdravstva, imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju s vizijom projekta i njegovim osnovnim načelima.


Obuka je započela detaljnim prikazom standarda BAS EN ISO 15189, nudeći uvide u njegovu strukturu i globalne najbolje prakse koje pruža. Stručnjaci su objasnili brojne prednosti standarda, kao što su povećanje preciznosti, pouzdanosti i efikasnosti laboratorija. Zatim se fokus prebacio na praktične aspekte implementacije standarda, raspravljajući o strategijama usklađivanja postojećih procesa s ovim visokim standardima.


Dan je kulminirao dinamičnom diskusijom, gdje su gosti aktivno sudjelovali, postavljajući pitanja i dijeleći iskustva. Ovaj interaktivni segment omogućio je dublje istraživanje specifičnih izazova i rješenja u implementaciji standarda. Događaj nije bio samo iskustvo učenja, već i platforma za poticanje suradnje među zdravstvenim stručnjacima, s ciljem podizanja kvalitete laboratorijskih usluga u regiji.


Događaj je održan u sklopu uglednog Partnerskog Okvira Haba, koji čine SSST, VERLAB, IMBiH i ISBIH. Ova suradnička alijansa integrira izuzetno istraživačko znanje, ključno u svakoj fazi procesa digitalizacije. Uspostava DIH-a its4Health, kao dio projekta EU4DigitalSME, zajednički financiranog od strane EU i BMZ-a, a implementiranog od strane GIZ-a u Bosni i Hercegovini, ima za cilj značajno doprinijeti digitalizaciji, automatizaciji i inovacijskom ekosustavu za mala i srednja preduzeća u regiji.

bottom of page